Obeležavanje Svetske nedelje dojenja 2018. u Mostaru

U okviru ovogodišnje Svetske nedelje dojenja koja se tradicionalno obeležava svake godine u periodu 01. – 07. avgust, u Mostaru je održano okupljanje sa ciljem podizanja znanja o dojenju među trudnicama i majkama Mostara.

U prijatnom ambijentu kafea “Cake bar” u centru Mostara, kupilo se oko 70 žena, neke od njih očekuju uskoro svoje bebe, a druge su se već porodile i došle su da uveličaju ovo okupljanje. Pošto je prostor u unutrašnjosti kafea bio premali da primi sve zainteresovane, popunila se i terasa van kafea, a kako bi svi prisutni mogli da čuju predavače postavljeno je i adekvatno ozvučenje.

[wp_ad_camp_1]

Pored okupljenih žena tu su bili naravno i predavači, dr.sci. Tanja Krešić, i dve avetnice za dojenje Rusmira Arapović, savetnica iz Mostara i gošća Tereza Miljković, regionalna savetnica koja radi na području Balkana.

 

Sa leve na desnu stranu: Tereza Miljković, Rusmira Arapović, dr Tanja Krešić

Nakon zvaničnog otvaranja obeležavanja Svetske nedelje dojenja u Mostaru od strane gospođe Rusmire Arapović kao osobe koja se posvetila organizovanju ovog okupljanja, usledilo je izuzetno poučno predavanje doktorke Krešić. Glavna tema njenog izlaganja su bile dobrobiti dojenja po pitanju sprečavanja pojave raka dojke i raka grlića materice, konkretno o uticaju hormonskog statusa žene za vreme dojenja i svim blagotvornim uticajima na žensko telo.

  

Posle izuzetnog predavanja doktorke Krešić usledilo je interaktivno predavanje savetnice za dojenje Tereze Miljković. U okviru ovog predavanja pričalo se o najčešćim problemima vezanim za dojenje. Žene su pokazale najveće interesovanje na teme: da li majčino mleko može biti slabo i zašto je slabo, kako znati da li majka ima dovoljno mleka, koliko beba treba da napreduje i šta ako ne napreduje koliko se očekuje. Sobzirom na interaktivnost celog predavanja, prisutne trudnice i majke su u svakom trenutku mogle da se uključe i da postave pitanje predavaču. Između ostalih tu su bila i pitanja vezana za dojenje i početak vođenja deteta u jaslice, vraćanja majke na poao i kako i da li nastaviti sa dojenjem itd.

[wp_ad_camp_1]

Sve u svemu opšti utisak svih prisutnih je da dojenje u današnje vreme treba podršku na svim nivoima. Posebno se na samom predavanju istaklo i jedno lično iskustvo, ne majke ni trudnice, već tate koji je bio prisutan i na školici za pripremu svoje supruge za porođaj i dojenje, koji je podelio svoje lično iskustvo sa hranjenjem svog deteta, probleme na koje su nailazili i kako ih rešavaju.

  

Podrška u svakom smislu je osnova, na svim nivoima, od oba roditelja i okoline na prvom mestu ali i od strane medicinskog osoblja, a podsećamo vas da je Mostarsko porodilište vlasnik akreditacije kao porodilište prijatelj beba u kom se podržava dojenje od momenta bebinog rođenja. Gde žene pronađu dobar oslonac tu će i dojenje mnogo bolje funkcionisati od onog kakvo je danas.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!