Obilježava se Nacionalna nedjelja dojenja

U toku je Nacionalna nedjelja dojenja koja se obilježava 40. sedmice u godini, odnosno simbolište 40 nedjelja trudnoće, a kao najzdraviji i najbolji nastavak trudoće jeste dojenje koje predstavlja vrlo bitnu stavku u lancu zdravlja, kako za dijete tako i za majku.

NVO “Centar za savjetovanje i lični razvoj“ nosilac je projekta “Školica dojenja – Tivat“ nakon sprovedenog konkursa u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija (EU), a sprovode Opština Tivat i UNDP.

Tereza Kiš je najavila ciklus radionica za trudnice i majke, u cilju promocije dojenja kao osnove za cjeloživotno zdravlje.

„Imali smo sreću da se otvori taj konkurs i da kvalitetno napišemo program Školice dojenja Tivat. Projekat je krenuo krajem jula, juče je završen treći ciklus, a četvrti počinje 10. oktobra. Svaki ciklus je zaseban, potrebno je doći na sva četiri predavanja koja predstavljaju taj jedan ciklus. Program je opširan i detaljan, prodjemo mnogo tema o tome kako nastaje majčino mlijeko, kako da uspješno doje, kako se održava i kako prevazici probleme“.

Kako se „Moja podrška dojenju“ bavi djetetom i majkom, tako je nastala saradnja sa NVO “Centar za savjetovanje i lični razvoj“ koja je prethodne tri godine sprovodila radionice za roditelje „Školica roditeljstva“ gdje im je u nekoliko ciklusa pružana podrška od strane stručnjaka iz psihoterapije kako da što lakše „pregrme“ roditeljske situacije. Cilj je osnaživanje porodica.

„Na tom prvom času pričamo o značaju dojenja, opštim stvarima kad je dojenje u pitanju i tim opštim smjernicama, praktični dio i slično. Takodje tu je i ginekolog prisutan koji će objasniti kako dojenje funkcioniše u porodilištu“- istakla je Kiš.

U toku Nacionalne nedjelje dojenja tema je „Osnažiti roditelje, omogućiti dojenje“. Naše radionice nisu otvorena samo za trudnice nego i za njihove partnere, buduće bake, sestre, prijateljice i sve one koje žele da se upoznaju i budu onaj prvi oslonac kada majka izadje iz porodilišta. Takodje, telefon podrške je aktivan svakog dana od 11-17h, kazala je Kiš.

„Dežurna sam na tom telefonu, tako da svako ko ima pitanje i nedoumice oko dojenja može da zove. Aktivni smo i nedjeljom, dešava se da mame zovu pa se izvinjavaju što zovu nedjeljom, nema potrebe, ja sam dostupna uvijek, bebe sisaju i nedjeljom nema tu slobodnih dana. Slobodno se javite na broj 068/502-972“.

Tereza Kiš naglašava da dojenje nije samo mamin posao, već i tate imaju svoju ulogu, oni su cjelina, jer okolina ima veliki uticaj na roditelje.
Radionice se održavaju svakog četvrtka u prostorijama Doma zdravlja Tivat, a učešće je besplatno.

IZVOR

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!