Priča o dojenju 10

Imam snažnu želju da podijelim sa svima svoju priču o dojenju i da mamama skrenem pažnju na to da samo, znači samo, 2% žena ne mogu dojiti svoje bebe, sve druge mogu.

Porodila sam se prije 3 mjeseca. Imam relativno malene grudi (vidjećete zbog čega ovo napominjem) u glavi mi je pred porođaj bilo samo da dojim bebu.
I porodim se ja. U bolnici niko da pokaže kako se to radi, a ja sam mislila da znam i znala sam. Donijeli su mi bebu, a ja kao da sam dojila cijeli život, hop na siku i ona kao nešto sisa, žvaće… Uglavnom je spavala, ŠTO BEBE I RADE NAKON POROĐAJA-SPAVAJU JER ODMARAJU OD ČITAVOG PROCESA!

 

10

Dođem kući, kod kuće me čekaju baka, mama, svekrva i ostali. Ove tri odmah rekoše da bebu probudim na svaka 2-3 sata. I ja to uradim  O, bože kada se sjetim. Dijete plače i plače i plače, od 1h do 6h ujutro. Ništa nije pomagalo, a da sisa ni sekunde. Pomislih nemam dovoljno mlijeka.  Sva u suzama odem i napravim AD. Dajem bebi, a meni suze kapaju na nju, to sam tako teško podnijela. ALI… kupila sam staklenu NUK-ovu flašicu, ona na dudi ima rupicu na bočnoj strani. Vidim kako beba sisa, količina mlijeka je ista u bočici a sisa već 15-ak min. Ne razumijem ništa. Beba je zaspala posle popijenih 10mL, a napravila sam 90. Kasnije pokušam da se izdojim, kad IMA MLIJEKA. To joj dam na bočicu, popi sve. Stvar je bila u bočici, jer rupica treba da bude na nepcu a ona dok je pila AD, ja sam pogrešno okrenula bočicu, tako da joj je na jeziku bila rupica te ništa nije mogla izvući… Samo je cuclala.
Nastavljam sa dojenjem… ragade, krvarenje, krastice… ali ja guram naprijed. Stisnem zube i pustim je čak da sisa, a da ne vuče mlijeko. Plačem dok sisa ali neću prestati! Pošto je beba, ona sisa uvijek i na svaki minut, plače jer je beba, malo jede jer je beba, stalno je na sisi JER JE BEBA! Sve ovo sam samo ja znala i osjećala da sam na pravom putu.
Kad, eto ti moje mame, vidi beba plače, kaže ne valja ti mlijeko, nije jako. MAJČINO MLIJEKO NE MOŽE DA NE VALJA, ONO JE UVIJEK ISTO KOD SVAKE ŽENE, ZNAČI ZDRAVO!!! Eto ti i svekrve, kaže imaš li mlijeka dovoljno. NE MOGU GRUDI BITI KAO LUBENICE JER JE BEBA MALA I IMA MLIJEKA KOLIKO NJOJ U TOM UZRASTU TREBA!!! E da, malene grudi. Zaboga zar mogu imati mlijeka?! E pa danas se stide svi oni koji su u to sumnjali jer moje žgepče samo ručka moje mlijeko i raste.
Danas… nema ragada, nema bola, ima samo mlijeka… A mi i dalje ručkamo kada god hoćemo i koliko hoćemo.
Poenta je IZDRŽATI i bol i sugestije “stručne komisije”, SLUŠATI samo sebe i bebu, UŽIVATI u dojenju JER SAMO 2% ŽENA NE MOŽE DOJITI!
Pozdrav svima

Dragana Pijunović

Članica Grupe za podršku dojenju na Facebook-u

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!