Problem za problemom sa dojenjem… ali smo uspeli

Porodila sam se prirodnim porođajem u 37. nedelji. Beba je imala 2 kg. Dan nakon porođaja je odnose na Institut jer ima sepsu. Mene otpuštaju trećeg dana, u porodilištu ni jedne jedine reci o dojenju! Sutradan dolazi babica i kaže otkud znam dal ćeš imati mleka, i to je to.

Meni mleko 4 og dana nadolazi, grudi vruće, pune grudvica. Muž mi dovodi stariju babicu da mi izmasira, par dana je dolazila, grudi su mi bile mooodre, plave, bolne od masaža… Beba je na Institutu bila skoro mesec dana, a ja sam se tih mesec dana cedila na sat, dva. Na otpustu kažu dohrana i koliko ml. Ja reko tako mora… Dohranjivala sam je par dana, dok mi jedna diiivna babica nije rekla stavi dete na dojku, i tada je sa svojih mesec i po počela da sisa. U početku sam joj davala i dohranu jer nisam imala mnogo mleka, a onda je došao skok u razvoju te je bila na dojci par dana non stop, i posle tih par dana meni mleko krene onoliko koliko njoj treba, a flašicu joj nikada više nisam dala.

Sledeći problem je bio taj što sam počela da radim kada je tek napunila 5 meseci. Ostavljala sam mleko, zamrzavala, počela ranije sa kašicama… teško je bilo i njoj i meni jer su mi grudi bile pune, bolne, ali sve to prođe čim doletim kući i legnem sa njom.
Sledeći problem – naglo sam smršala (zbog ispita, posla) na šta je okolina reagovala sa osušilo te je dete, sve je to jer dojiš. Na to se nisam obazirala.

Sledeći problem – dojenje u javnosti. Niko iz moje okoline se sa tim nije slagao, ni muž, ni majka, pa sam im rekla da ako im smeta mogu da se sklone, slobodno…

[wp_ad_camp_1]

Sledeći problem trudnoća – ubeđivali su me da beba neće imati, da će to biti staro mleko, da je mleko štetno u trudnoći… gledala sam da nama bude lepo, a na okolinu i takve savete se nisam obazirala.
Kada sam se porodila opet problem – beba plače (moš’ misliti, pa šta će drugo ?), kaže muž idem da kupim dohranu, ja ću da mu dajem, on je gladan, a mama kaže mleko ti je slabo, zato plače. A da, tetkina priča – gubiš kalcijum, propašće ti kosti, to neću ni da komentarišem… Sve u svemu, dojim dva divna deteta, zato što je to prirodno, zdravo, zato što uživamo u tome.
Ovo je ukratko, nabrojala sam prepreke, nadam se da će majke razumeti da se za uspešno dojenje nekad treba pomučiti, potruditi, suprostaviti se okolini…
anonimno
Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!