“Rečeno mi je da ne mogu da je dojim jer sam se porodila carskim rezom” – Ivana

Porodila sam se prvi put 2016. godine. Svi u okruženju su mi rekli da beba mora da se dohranjuje jer je rođena krupna (4100g), poklekla sam pred tim savetima jer nisam imala prave informacije. Bebu sam paralelno dojila i dohranjivala, sve dok mi Tereza nije dala savete kako da izbacim dohranu što sam i uradila i dete je nastavilo nesmetano da sisa do svog 2. rođendana.

Drugi put sam se porodila 2019. (ponovo carski rez), ovaj put u privatnom porodilištu zbog lošeg iskustva sa državnim.

[wp_ad_camp_1]

Još dok sam bila trudna izjasnila sam se u porodilištu da želim isključivo da dojim dete. Kada se beba rodila, rečeno mi je da ne mogu da je dojim jer sam se porodila carskim rezom. Morala sam da uđem u konflikt sa celokupnim osobljem porodilišta jer sam insistirala da bebu dovedu da bude kod mene i da je dojim odmah po izlasku iz šok sobe.

Sve vreme sam iz porodilišta bila na vezi sa Terezom koja mi je jedina pružila podršku.

Po otpustu iz bolnice rečeno mi je da bebu hranim ******* (naziv adaptiranog mlijeka) i da je zabrinjavajuće što i ja i muž imamo stav da nećemo ni kap dohrane.

[wp_ad_camp_1]

Nisam ništa rekla ali sam mislila: “Edukovanija sam po ovom pitanju više od vas.” Došla sam kući, kupila vagicu, navila alarm da mi zvoni svakih 1-2 sata i danju i noću i dojila je. Pošto je u porodilištu izgubila 300 g, bila sam rešena da to nadoknadimo (izgubila je jer je spavala celu noć, a oni je nisu budili za podoj, što je po meni OBAVEZNO u prva dva meseca).

Beba je po izlasku iz porodilišta za nedelju dana dobila 300g iskljucivim dojenjem, a zatim i skoro 1.5 kg za mesec dana. Kada smo otišle na kontrolu posle nedelju dana neonatolog mi je samo rekla: “Svaka čast, izborili ste se.” Na šta sam ja rekla hvala ali žalosno je što sam morala da se borim PROTIV vas ZA dojenje.

Moja devojčica je od prvog meseca jedna vesela buca koja spava celu noć, sada ima 16 meseci, nikad nije bila bolesna, nikad nismo čistili nos niti davali probiotik i sl. jer nije bilo potrebe.

Drage mame, slušajte sebe i svoje srce, svet je poludeo pa je ono što je prirodno postalo eksces, a glupe, veštačke stvari, norma.

Tereza je svetlo u mraku u tom smislu i BESKRAJNO JOJ HVALA  

Ivana Babić


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:
error: Content is protected !!