Super radio (Niš) – Dobar start = dojenje za 5!

Foto: Super radio
Foto: Super radio

Bašta Planinarskog dom u Tvrđavi juče je, u smiraj dana, ličila na dečiju igraonicu. Bilo je puno male dece, mladih roditelja, onih koji će to tek postati, ali je bilo i baka i deka. U prijatnom ambijentu, okruženi zelenilom, mame su razmenjivale iskustva o dojenju, a tate su bile tu kao podrška. Povod ovog okupljanja je još jedna akcija „Moja podrška dojenju“, 4. po redu u Nišu.

Osim međusobnih iskustava, mame su za sve nedoumice bile u mogućnosti da se obrate Terezi Kis Miljković, savetnici za dojenje iz Brusa.

Nakon što su svima na ruci bile vezane zlatne vrpce, u znak podrške dojenju, predavanje je moglo početi. Tema ovomesečnog okupljanja je „Dobar start = dojenje za 5“ pa je Tereza na početku svog kratkog predavanja objasnila ono što bi svaka mama trebala da zna već u trudnoći – šta su skokovi u odrastanju bebe.

“Najpoznatiji skok u razvoju je pubertet, koji je potpuno normalna pojava, isto je i sa skokovi u razvoju kod beba. Kod nekih se ti skokovi više primete, a kod nekih manje. Uglavnom se očekuju u pravilnim razmacima i to kada je beba stara 3 dana, 6 dana, 3 nedelje, 6 nedelja, 9 nedelja, 3 meseca, 6 mesecei, 9 meseci, a nakon prve godine skokovi se dešavaju na 6 meseci. Oni se mogu prepoznati po tome što beba počinje da menja svoj ritam, nije to ona ista beba kakva je bila juče, postaje nervoznija. Ti prelazni periodi mogu trajati dan ili dva, a kod nekih beba i desetak dana, nema pravila“, objasnila je Tereza Kis Miljković, savetnica za dojenje.

Foto: Super radio
Foto: Super radio

Postoji mnogo zabluda u vezi sa dojenjem bebe, kao i te kada se treba prestati sa dojenjem. Tereza savetuje mamama da svoje bebe doje što duže jer je majčino mleko najzdravija hrana za bebu, za njen pravilan psihički i fizički razvoj, a takođe dojenje veoma povoljno utiče i na majčino zdravlje. Dani kada mame najčešće prestaju da doje bebe su upravo ti periodi kada se dešavaju skokovi.

„Beba tim danima počinje stalno da sisa- kako je spustite u krevet ona počinje da plače. Najbitnije je da se tada bebi ne daje dodatno ni voda, ni čaj, ni sokić. Poenta je da se bebi da dovoljno vremena, jer će ona stalnim sisanjem podstaći proizvodnju mleka. Mame u tim periodima najčešće greše, misle da su ostale bez mleka jer su dojke meke i počinju da dohranjuju bebu, a onda beba vremenom prestaje potpuno da sisa. Dojke su meke zato što ne stižu da se dovoljno napune. Majke samo trebaju u tim danima budu strpljive i da bebe do 6. meseca hrane isključivo svojim mlekom”, savetuje Tereza. 

Prisutne je zabavljala maskota Mini koja je malo većim bebama delila kolače sa natpisom „Volim sisu“.

Akciju organizuje inicijativa „Moja podrška dojenju“ koja je pre 4 meseca u okviru grupe za podršku dojenju pokrenuta na Fejbuku, a do sad su uspešno održali 3 akcije širom Srbije. U Nišu 1. juna, 6. jula i 4. Avgusta i jučerašnju. Više fotografija možete pogledati na našoj Fejbuk stranici.

izvor: superradio.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!