Vaganje bebe! Koliko nepotrebnog stresa…

vaganje bebe

Vaganje bebe pre i posle podoja (u porodilištu)

Mnogo puta sam do sada čula da je bebe potrebno vagati pre i posle podoja kako bi se utvrdilo ima li mama mleka tj koliko je beba posisala…

Da li je to tačno i koliko je uopšte poželjno?

Ono što je, bar u porodilištima u kojima sam ja bila, praksa to je vaganje bebe redovno pre i posle podoja i to dva puta na dan. Svako prepodne sestra bi stavljala bebu onako zamotanu u pelenice (kao mala vekna hleba) na vagicu i dobijenu težinu upisivala pre davanja mami na podoj.

Nakon nekog vremena bi se vraćala u sobu i istu bebu ponovo stavljala na istu vagu kako bi utvrdila trenutnu težinu. Naravno svaka mama je jedva čekala da čuje razliku u težini. U prvom danu bi to bilo čak 5gr, pa 10gr, pa 25gr… i tako je polako ali značajno ova cifra rasla. Onog trenutka kada bi par merenja vaga pokazivala razliku od 50gr ili više prestajalo se sa merenjem i vaga više nije pominjana.

[wp_ad_camp_1]

Zašto?

U porodilištu se smatra ako beba posisa 50gr mleka da je laktacija uspostavljena i da beba aktivno sisa.

Šta je sa vaganjem kod kuće?

Kod zdravih beba rođenih na vreme koje sisaju po potrebi tj ne gleda se na sat kada je beba sisala i koliko dugo je sisala vaganje je potpuno nepotrebno čak može biti i kontraproduktivno.

Zašto?

Svaki podoj je priča za sebe. Beba ne sisa uvek jer je gladna. Ona sisa i kada je žedna i kada želi maminu blizinu i kada je uplašena i kada je umorna i kada joj bilo šta smeta (buka, svetlost, nepoznati zvuci, kada joj se spava, kada bi se samo malo mazila sa mamom…). Na svim pakovanjima adaptiranog mleka, da moram i njega da pomenem, piše koliko gr odnosno ml beba treba po uzrastu da popije i u koliko obroka. Ono što tamo ne piše je da je ta količina ograničena jer bi veća količina mogla da izazove probleme kod deteta. Kod maminog mleka ovoga nema! Beba pije kada želi i koliko želi.

[wp_ad_camp_1]

Zašto onda gubiti vreme i meriti bebu pre i posle podoja?

Da bi videli da je beba posisala 40gr, a po onoj tabeli sa adaptiranog bi trebala 150gr? Pa za sledeći podoj će ona to da nadoknadi jer podoj neće biti za tri sata (kako je to kod adaptiranog izmereno) već će sisati za sat ili dva. Sve u svemu ovim pomenutim merenjem može samo da dođe do panike kod mame koja je podojila bebu. Naravno da će prvo pomisliti da nema dovoljno mleka!

“Beba je posisala samo 40gr! Strašno! Moram da mu dam adaptirano dete mi je gladno!” – Netačno!

Da bi bili sigurni da li beba dobija dovoljno mleka pogledajte svoje dete. Ako je zdravo, živahno, redovno sisa i ima dovoljan broj mokrih pelena (ZA BEBE MLAĐE OD 6 NEDELJA kao i za BEBE STARIJE OD 6 NEDELJA (uskoro).

Pa kako onda znati da mama ima dovoljno mleka?

Kako zabrinutoj mami objasniti da ona ima mleka ili ako se naiđe na slučaj kada je stvarno mleka nešto manje da je to moguće ispraviti i korigovati količinu mleka koju mama proizvodi?

Moguće je naravno!

Za sve detalje oko zabrinutosti kada je u pitanju količina mleka pročitajte sledeći tekst i biće vam mnogo lakše:

ZABRINUTOST OKO KOLIČINE MLEKA

Još jedno važno vaganje je ono na kontrolama kod pedijatra.

Da li znate koliko treba da dobije na težini vaša beba u prvom, drugom, trećem, … mesecu? Šta očekivati?
Šta ako beba nije dobila koliko ste želeli?

Pogledajte tekst o SLABOM NAPREDOVANJU BEBE jer je svaki problem rešiv.

PS. Odaću vam jednu tajnu… Da li ste svesne da vaganje u pedijatrijskoj ordinaciji i nije toliko merodavno kada je porast težine vaše bebe u pitanju?

Mislite da izmišljam? Pa razmislite i same… Evo dva primera iste bebe koja je došla na kontrolu..

I primer

Mama je podojila svoju bebu i spremila se za kontrolu. Došla je u ordinaciju kad tamo… red kao da se nešto džabe deli… Sedi strpljivo beba fino spava ali prolazi sat, dva… o ne skoro tri sata sedi i čeka… srećom beba je svo vreme spavala i nije pravila problem. Ali taman kada je to pomislila!?! O ne beba se budi i što je najgore ukakila se “do guše”. A još samo jedna beba pa ulaze na pregled… Brzo skidanje, pranje, mazanje i menjanje pelene… Uh! Misija je uspešno obavljena. Beba ide na vagicu… pregled… i zabrinuti pogled pedijatra… “Beba je dobila samo 600gr, nije dobro napredovala morate da uvedete adaptirano mleko. Idite kupite ******* i zaboravite na dojenje”. Mama naravno u suzama. Toliko se trudila i sada je sve palo u vodu… Ode u apoteku…

II primer iste mame i bebe na istoj kontroli

Mama je podojila svoju bebu i spremila se za kontrolu. Došla je u ordinaciju kad tamo… red kao da se nešto džabe deli… Sedi strpljivo beba fino spava ali prolazi sat, dva… (zvuči isto zar ne ali nije isto…) Ostalo je još par mama i na redu su. Beba se polako meškolji i budi. Prošlo je dosta vremena od podoja i mama uzima bebu u naručje i beba halapljivo sisa. Baš kada je podoj bio završen došlo je vreme za vagu… Razgovor sa lekarom… on prezadovoljan hvali mamu kako joj lepo ide i da nastavi sa dojenjem. Beba je dobila 950gr.

Po izlasku iz ordinacije beba se ukakila kao nikad do tad  🙂 Razlika između ova dva merenja = 350gr (bebina kaka, bebin urin i ono što je lepo sisala pred merenje)

Naravoučenije: Ne opterećujte se svakodnevnim vaganjem, mnogo je važnije opšte stanje i zdravlje deteta od gramaže!

Voli vas vaša

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!