Zubići – beba grize bradavicu za vreme podoja

zubi beba grize

Rast zubića je jako nezgodan period za bebu. Ne samo za bebu već i za mamu koja je doji. Često se dešava da u to vrijeme beba počne gristi mamu za vreme podoja ili  žvakati bradavicu. Pošto su desni u vrijeme prije nicanja zubića otečene, crvene i bolne beba pokušava na sve načine da ublaži svoju muku. Zbog toga se dešava da počne drugačije prihvatati dojku i da ponovo dođe do stvaranja ranica na bradavicama. Ono što je najbolje je da, kada primetite da beba ima ovaj problem, jednostavno odete sa bebom do dečijeg stomatologa (zubara). Nije potrebno da beba ima zube koji su izašli za ovakvu posjetu. Stomatolog će vas najbolje posavetovati je li je potrebno uzeti neki od preparata kojih ima po apotekama i koji konkretno odgovara vašoj bebi ili ne. Ovi preparati služe da se bebi smanji iritacija desni, otok, svrab i bol.

Šta dalje…

zubi beba grizeU trenutki kada beba ugrize majku to je znak da nije dovoljno dobro namještena na dojku. Pravi položaj usta na dojci je kada je bradavica duboko u bebinim ustima.

Prva reakcija mame na ujed je da bebi istrgne dojku iz usta ali pazite jer to može da nanese veću štetu od samog ugriza. Pokušajte da budete smireni koliko god je moguće. Pokušajte ako je ikako moguće da u takvom trenutku umjesto da bebu skinete sa dojke pokret bude na suprotnu stranu, prema sebi. Primicanjem bebe što bliže sebi, dojka ce zatvoriti bebin nosić i bebina reakcija je otvaranje usta kako bi udahnula vazduh. Na ovaj način beba će ispustiti dojku iz usta. Bebe su jako osetljive na i najmanji nedostatak vazduha u smislu reagovanja. Neke mame na ujed reaguju tako što prstom zapuše bebin nosic da bi beba zinula i ispustila dojku.

Sta raditi ako beba često grize majku?

Posvetite bebi punu pažnju za vreme podoja. Kontakt očima i mamina pažnja će odvratiti bebu od grickanja ali će dati mami vremena da prepozna trenutke kada beba postaje manje zainteresovana za sisanje i kada se povećava šansa za novi ugriz.

Naučite da prepoznate kraj podoja. Većina ugriza se dešava na samom kraju podoja. Nemojte dojiti duže nego što dijete želi. 

Ne terajte bebu da sisa. Ukoliko se beba koprca, prevrće ili gura mamu od sebe to je siguran znak da beba nije gladna i da nema potrebe da joj se nudi dojka.

Obratite posebnu pažnju na zauzimanje dobrog položaja za dojenje kao i na način kako beba prihvata dojku. Ukoliko se udobno namjestite i potrudite da beba lijepo prihvati dojku ustima mnogo su manje šanse da će pokušati da vas ugrize. Ukoliko imate veće dojke potrudite se da ih pridržavate odozdo sa slobodnom rukom da bi beba mogla što bolje da prihvati dojku.

Ukoliko je beba zaspala nježno je skinite sa dojke. Ugurajte nježno vrh svog prsta u ugao bebinih usta. Na ovaj način popustice vakum u bebinim ustima i što je jos važnije ukoliko beba u snu pokuša da zadrži dojku u ustima gricnuće mamin prst a ne bradavicu sto je neuporedivo manje bolno.

Održavajte vašu količinu mlijeka obilnom. U prvih šest meseci mamino mlijeko je osnovna hrana za svaku bebu. Dešava se ako se kod mame smanjila količina mlijeka da beba hoće i zbog toga ugristi, mada je to rijetko slučaj. Uvođenje naglo veće količine druge hrane ili flašice sa vodom ili sokom može uticati na brzo smanjenje količine mlijeka u dojkama.

Neka dojenje bude ugodno, opušteno i prijatno vrijeme posvećeno bebi. Neke bebe su osjetljive i osjećaju svaku maminu uznemirenost zato pokušajte koliko je to moguće da se opustite za vreme dojenja. To će pomoći vašem tijelu da mlijeko lakše krene. Pustite prijatnu muziku, udahnite duboko i ako treba legnite sa bebom u blago zamračenu prostoriju bez previse svjetla.

Pohvalite bebu onda kada vas ne grize. Pozitivne reči kao sto su: divna bebo mamina, dobra devojčice…, kao i osmeh, dodir, poljubac… sve to predstavlja nježan nacin da se beba nauči da mama cjeni vrijeme provedeno sa svojom bebom. Sva ta pažnja utice pozitino na bebino ponašanje za vreme podoja.

Ako je beba uporna i i dalje grize… šta onda?

Ukoliko je beba uporna i ne pomaže metoda primicanja bebe na bliže na dojku kao ni zatvaranje nosića pokušajte onda drugačije:

 • Prekinite podoj bebi je mozda interesantna vaša reakcija na ujed. Prekidom podoja neće doći u iskušenje da ugriz odmah ponovi.
 • Ponudite bebi odgovarajucu igračku (grickalicu) da nju grize. Ponudite je odmah nakon ujeda ili ukoliko je do ujeda zamalo došlo. Na ovaj način bebi dajete signal da ne treba da grize maminu dojku vec igračku.
 • Spustite bebu u krevetac ili gde je već sigurna (pod, ogradica…) Ukoliko želite mozete i na ovaj način dati bebi do znanja da svaki ružan postupak (poput ugriza majke koju to boli) automatski dovodi do posledice. Posle par trenutaka uzmite bebu ponovo da nastavite sa podojem.
 • Držite svoj prst blizu ugla usna bebe dok sisa jer neke bebe vole da drze dojku u ustima čak i kada okreću glavu u stranu privučeni nečim (najšešće zvukom). Na ovaj način ukoliko beba pođe da okrene glavu u stranu i povredi maminu dojku pokret će prouzrokovati ispadanje dojke iz bebinih usta. Vrlo brzo će beba povezati da naglim okretanjem glave gubi dojku iz usta i posledica svega će biti to da će se potruditi da ostane skoncentrisana na sisanje a ne na okolinu.

Nijedna beba ne grize mamu iz zle namere. Bebi rastu zubići i ona mora da nauči da sisa sa njima, a to se uglavnom nauči probanjem i greškama, tačnije ispravljanjem grešaka.

SAVET PLUS: Ukoliko stomatolog utvrdi da je potrebno da bebi nanosite neki od gelova za smirenje upale i bola obavezno pročitajte uputstvo o tome koliko često se gel nanosi i stavljajte ga pre podoja da bi bebi “utrnule” desni jer će tada mnogo bolje da sisa. Ukoliko ne koristite gel pokusajte bebi da rashladite desni pred podoj. Zapamtite da je osnova negriženja dobar položaj na dojci!

Tereza Kiš
savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

2 Comments

 1. Kako izleciti ujed na bradavicu,rana je otvorena,velicine dva zubica,sa donje strane bradavice,prilikom dojenja rana se ponovo otvori i boli

  1. Tereza says:

   Poštovana Anica,
   Hvala Vam na interesovanju za dojenje i povjerenju da se javite Centru za podršku dojenju. Dojenje i sve što ima veze sa njim je ozbiljna tema te joj se tako mora i pristupiti. Svaki problem se mora adekvatno sagledati i dati savjet.

   Imate dvije opcije pa sami izaberite, da li želite godišnje članstvo ili jednokratnu konsultaciju

   Godišnje članstvo:
   Uz članstvo imate pravo na godinu dana konsultacija, prema svojim potrebama i povremeno popuste na druge usluge u odnosu na neregistrovane članove.
   Detalji o tipovima članarine su na linku ispod:
   https://superbeba.com/2018/01/09/clanarina-moja-podrska-dojenju/

   Jedna konsultacija (bez članstva):
   https://superbeba.com/product/konsultacija-podrska-dojenju/

   A na ovom linku imate detalje kako se popunjava obrazac na sajtu:
   https://superbeba.com/kako-izvrsiti-uplatu-preko-sajta/

   srdačan pozdrav

Odgovori

error: Content is protected !!