“Izgleda da su sve prepreke u dojenju premostive” – mama beba Darie i Adriana

Draga Tereza,

Osetih i ja neodoljivu potrebu da Vam se najiskrenije zahvalim što postojite i što ste svoje znanje tako nesebično podelili sa svim mamama ovog regiona.

Moje priče o dojenju nisu ni blizu tako teške kao neke što sam imala prilike da pročitam, ali su isto tako daleko od idealnih i bajkovitih.

Prvu bebu sam dojila, zahvaljujući Vašim savetima 10 meseci, kada sam morala naglo da prekinem zbog primljenog leka koji je kontraindikacija za dojenje. Na svu sreću i moju veliku žalost, taj prekid dojenja je beba podnela čak i previše lako. Nikad nije bila mnogo ješna…  Mleka je uvek bilo malo ali njoj dovoljno. Kad kažem malo, mislim na maksimalnih 100 ml po podoju, kada se očekivalo da za njen uzrast popije skoro duplo više. Za potrebe procene koliko je posisala smo kupili i vagu za bebe. I merili i merili i merili, do besvesti. Izdajala sam se, dohranjivala je mojim mlekom, dohranom, nema šta nisam radila. Stresirali smo se, a ona je dete bila zadovoljna sa svojih posisanih 40 ml. I napredovala je. Sasvim solidno.

Onda sam i ja napredovala, zahvaljujući Vama Tereza, što ste mi rekli da prestanem sa svime i da samo dojim bebu. Jednostavno samo to. I tada smo počele uživati. Nisam više merila ni podoje ni bebu, samo sam je dojila.

A evo je sada, 4-godišnjakinja, mršavko i dalje, ali preslatka i prepametna.

foto: privatna arhiva

Druga beba, druga priča. Skroz drugačija. Dečak, veći od seke i mnogo ješniji. Odmah u početku primećujem da imam više mleka nego sa prvom bebom jer je već u porodilištu stalno sisao i navukao veću količinu u startu, ali njemu je i dalje bilo malo. Vrištao je posle podoja, jednostavno, tražio je još. Nije bio beba koja će da drema na dojci i sisa u prazno, da navuče više, hoće mleko odmah i sada. Morala sam ga dohranjivati. Spomenuh da sam imala vagu. I podlegnuh opet iskušenju. Ponovo merim bebu, podoje. U početku mleka imam nekih 200 ml dnevno, objektivno malo. Do mesec dana doguram do 450 ml. U tom trenutku beba pije 450 ml mog mleka i skoro još toliko dohrane. Za još dve nedelje doguram do 600 ml mog mleka. Beba sve redje traži dohranu. Kada je pio oko 120ml dohrane, odjednom prestajem da mu dodajem i gle čuda – ništa se ne dešava, funkcionišemo.

Izdajala sam posle podoja još nekih mesec dana da povećam količinu, pa sam i to prestala. Ne znam koliko mleka sada imam, više ne merim. Po nekoj slobodnoj proceni mislim da ni on skoro nikad ne pije više od 100 ml, prosečno nekih 80 ml. Sada ima skoro 4 meseca, 6400 g, srećna je i debeljuškasta beba.

Mislila sam da nikad neću imati dovoljno mleka da jednu takvu bebu zadovoljim. I sve bi bilo super da nisam naišla na novi problem.

Smanjenje količine mleka krajem svakog meseca. Tačno na 4 nedelje. I to znatno smanjenje količine, imam utisak čak za polovinu. Šok! Gubim mleko, pomislih! Zašto sada kada sam konačno uspela? A onda sam se setila da mi se nešto slično dešavalo i sa prvom bebom, ali tada nije to smanjenje toliko drastično bilo jer je i inače bilo manje mleka, nije bilo toliko primetno. To mi se dešavalo i pre samog uspostavljanja ciklusa, tačno na 4 nedelje kao i menstruacije. Zaključujem da mi se isto dešava i sada.

Nisam još dobila, ali cikluse, hormonske, izgleda da imam. I ponovo mi je čudotvorno pomogao Vaš savet za uzimanje kalcijuma, magnezijuma i cinka. Pijem tu kombinaciju 4-5x dnevno, ukupno 1200-1500 mg kalcijuma i to mi omogućava da preguram kritičnih nedelju dana u mesecu. U suprotnom bih sigurno morala koristiti dohranu. Jako je stresno kada je već vreme za podoj a vaše dojke su gotovo prazne. Jedna tableta na 5-6h učini da je mleka manje ali dovoljno da izguramo dan. Mleko se do sada uvek vratilo, čak i u većoj količini nego što je bilo pre smanjenja, možda zato jer ga tada češće dojim. Beba mi u tim danima negoduje kada sisa, buni se, pušta dojku stalno…

Dva puta sam imala i začepljenje mlečnog kanala u tim danima, teže curi mleko, a beba ne sisa lepo. Tu su mi vaši saveti pomogli da rešim i taj problem. Grejanje dojke pre podoja čuda čini za bolji protok.

Eto, poželeh da podelim i ove praktične savete sa mamama koje imaju slične probleme. Izgleda da su sve prepreke u dojenju premostive. Hvala Vam još jednom što nam to stavljate do znanja, onako krhkim i nesigurnim u sebe posle porodjaja, jer nam je to tada i više nego potrebno. 

Puno pozdrava od mame i beba Darie i Adriana. 


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:
error: Content is protected !!