Pratila sam potrebe svog deteta i nisam se pokajala

Draga moja Tereza. Evo, mom dječaku se približava peti rođendan i pomalo privodimo dojenje kraju. Prije par mjeseci sam zabrinuto mislila da neće do škole prestati, a evo sada se to svelo na minut sikanja pred spavanje, svaki treći dan.

foto: simplyremedies.com

Mislim da sam jedna od rijetkih žena koja za svo ovo vrijeme nije imala ni jedan problem, upalu, ragade, štrajk i zahvalna sam majci prirodi na tome. I pored toga u početku sam imala klasične nedoumice oko količine mlijeka, dohrane isl., ali mogu reći da je nekako instinkt prevladao sve nedoumice i loše savjete tako da je moj dječak prvih 7 mj isključivo dojen i za to vrijeme je napredovao 6 kg.

Dojila sam ga svuda i uvijek kada je tražio. Negdje malo prije drugog rođendana smo se dogovorili da se vani više ne siki jer je sika zaključana.

Oko treće smo sveli na podoj ujutro, uveče i jedan ili dva po noći. Sa 4 se prestao buditi noću a i ako bi se probudio tražio bi vode.

Ovo sve pišem da bi se majke upoznale sa produženim dojenjem iz prve ruke jer su iskustva većinom vezana za početke ili za prekid u vrijeme kada mama to želi. Ja sam odlučila da to, ipak, bude onako kako dijete želi, pratila sam svoj instinkt i potrebe djeteta i nisam se pokajala.

Moram, ipak, reći da nije uvijek bilo lako, znalo je biti ekstremno iscrpljujuće, ali izdržalo se. Bilo je, naravno, svakakvih negativnih komentara, zgražavanja i podsmijeha.

[wp_ad_camp_1]

Najveća “briga” je da se dijete neće osamostaliti i da će ostati patološki vezano za majku. Mogu reći da su takva mišljenja (ima i stručnjaka koji dijele to mišljenje) potpuno neosnovana, moj dječak se ni po čemu ne razlikuje od svojih vršnjaka, samostalan je u skladu sa uzrastom, ide u vrtić, trenira plivanje i sasvim je dobro socijalizovano dijete.

foto: cdn.skim.gs

Ovim želim ohrabriti sve mame koje se dvoume i razmišljaju da li pratiti djetetov tempo i dopustiti mu da samo odluči kada je vrijeme za prestanak dojenja.

Na kraju želim da se zahvalim tebi, uz tebe i grupu sam naučila mnogo toga o dojenju pa sam i sama podijelila pokoji savjet prijateljicama. Uz grupu sam sklopila i divna poznanstva koja se nastavljaju održavati.

Hvala ti od sveg srca za sve. Šaljemo ti veliku pusu moj dječak i ja.


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

1 Comment

  1. Bravo Majko! Sve ove godine bila si heroj za svoje dete i to ce ti ono kada odraste stostruko vratiti! Time sto ce postovati i verovati u sebe, tebe i Ljude.

Odgovori

error: Content is protected !!