Priča o dojenju 35 – dojenje uz velike probleme zbog resice

dojenje

28. septembra 2013. sam rodila svog zdravog dječaka i babice su ga odmah stavile na grudi, a on je mljackao i mljackao, a babica je pokušavala da namjesti bradavice jer jedna je ravna, a druga uvucena. Dok smo bili u bolnici babice su pomagale sa dojenjem, a kada smo izašli dolazile su i kući i ja sam osjećala kako on vuče i plakala od sreće, no bol prestajao nije.

35 Emina Sejmen slika uz tekstZnala sam da su prve sedmice najteže pa sam se nadala da će i kod mene to “preko noci” da zacijeli. Međutim bolovi su postali tako nesnošljivi da je svako dojenje bilo noćna mora popraćeno mojim vriskanjem, plačem, a nekada i jaukanjem. Najgore je sto bolovi nisu prestajali ni poslije dojenja.

Uspjela sam da dobijem termin na klinici za dojenje gdje su mi rekli da imam kandidu koja je uzrokovala soor. Šest sedmica sam bila na tri različite terapije i niti u jednom momentu bolovi nisu nimalo prestajali, a moja desna bradavica je svaki put krvarila i na mjestu gdje je bila bradavica ostala je ogromna rupa. Svi su me preklinjali da pređem na formulu, ali meni to nije bila čak ni opcija, jer sam imala mlijeka toliko da sam mogla dvoje djece da hranim. U međuvremenu sam dobila mastitis zbog kojeg su me stavili na antibiotike i specijalista za dojenje je konstatovala da sam u međuvremenu dobila i vasospazam i da je on glavni uzrok, ustvari, mome bolu. Vasospazam se tretira suprotno od soora, dakle bez izlaganja bradavica, sto vise utopliti bradavice itd, tako da smo stalno bili u zacaranom krugu soor-vasospazam. A onda sam dobila mastitis i drugi put. (Opet mastitis! Šta kada se mastitis ponovo vrati?)

[wp_ad_camp_1]

Kada su me vidjeli na klinici za dojenje, a to je bilo vec 2 mjeseca od poroda, niko nije mogao da vjeruje. I onda se konacno neko sjetio da pregleda bebu. Ustanovljeno je davno da nema svezan jezik, ali nikada niko nije provjerio gornju usnu. I da, imao je svezanu gornju usnu (resica kao ispod jezika, koja ide pod nepce) i zbog koje nije mogao da izvije gornju usnu pa samim tim ni da izvlači mlijeko do kraja, a svezana usnica je uzrokovala da se naguta dosta zraka što mu je davalo lažni osjećaj sitosti. Svezana usnica je također uzrok i vasospazma i soora, pa i mastitisa. Odmah smo upućeni specijalisti koji je za tri sedmice laserskim zahvatom bebi uklonio prepreku za uspješno dojenje.

Kako je tada još na stomatološkoj stolici prihvatio punim ustima dojku tako i dan danas doji bez problema, a ja više nikada nisam popila ni jednu tabletu za bolove.

Nakon tri mjeseca patnje ja sam ostala sa trajno oštećenom desnom bradavicom (svako stavljanje bebe na tu stranu uzrokuje ponovno otvaranje bradavice) i zbog toga na tu stranu ispumpavam mlijeko koje mu ponudim nakon što izdoji na drugoj strani. Sretni smo što bebac uspješno i doji i jede majčino mlijeko na flašicu, tako da smo napravili velike zalihe (sliku ponosno prilazemo), a i ja sam se rasterećena vratila na posao, jer znam da jede moje mlijeko dok me nema (ja se na poslu izmuzam) i da ne pravi problem jer je na flašicu.

Danas imamo 4 mjeseca i 7 dana, teški smo 7.500 kg, a ja sam dobila titulu zvijezde kako na klinici za dojenje tako i u kući… a njegovo mmmmm dok doji (pogotovo kad dođem s posla) mi je najljepša nagrada.

Kada su svi mislili da ću odustati, i preklinjali me da to učinim, meni nije ni u najvećim bolovima padalo na pamet. Ponosna sam na sebe i sretna što moje dijete ima samo najbolju ishranu. Dojiću ga dokle god budem imala mlijeka.

Autor: Emina Sejmen, članica grupe za podršku dojenju


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!