Dojenje 3+ godine

Dojenje koje je duže od onoga što je u pojedinim državama, narodima, kulturološki prihvaćeno, zna da iazove jako velike polemike. Takve reakcije su izrazito burne kada se negdje pojavi slika majke koja doji dijete koje ima npr. 3 godine.  Za mene kao savjetnicu je to sasvim prihvatljiv prizor jer znam da ni jedna majka ne može natjerati dijete tog uzrasta da sisa ako za tim nema potrebu. Uostalom sasvim je normalno da dijete i majka imaju svoje pravo izbora do kada će dojiti.  Kada se pogledaju zvanične preporuke SZO (Svjetska zdravstvena organizacija) one glase da se preporučuje dojenje djeteta dvije godine i duže. Zato čuđenju, kada se vidi da djete sisa iako ima dvije godine ili više, nema mjesta.  Nakon burnih reakcija na sliku dojenja djeteta od tri godine, dobila sam i poruke od strane majki koje doje duže od godinu, dvije… Žena i djece tog uzrasta ima mnogo više nego što se misli ali se zbog stigmatizacije društva najčešće takozvano produženo dojenje prikriva, kao da se radi o nečemu sramotnom.  Za početak mi je drago što imamo i jedno lično iskustvo žene koja je iz struke koja se često pominje kada se radi o dužem dojenju jer se pominje da će dugo dojena djeca imati ozbiljne probleme zbog toga, a tu su naravno ništa manje važne i druge majke nevezano za profesiju.

Pozdrav!
Samo sam htjela da podijelim iskustvo o dugom donenačkom stažu. Dječak ima 4 godine, siki još uvijek i neću ga forsirati da prestane. Što se tiče njegove samostalnosti i vezanosti za mamu, ne vidim nikakvu razliku između njega i druge djece koja su znatno manje sisala. Kad nismo skupa i ne spominje, nekad prođe i po 12 sati da ne sisa iako smo zajedno. Ali nekad je to dosta češće, prosto zavisi od dana. Prelijepo je, posebno je. Divno je slušati njega kako priča o sisanju i sikama. Psiholog sam i znam koliko struka šalje pogrešne poruke i često obeshrabruje duže dojenje. Takođe, tri pedijatra su mi rekla da je ovo besmisleno i loše, a jedna pedijatrica mi je saopštila da mi dijete zbog toga može postati homoseksualac. Suvišno je komentarisati.
Hvala na svemu.
Pozdrav iz Banjaluke.

Priča o jednoj prevremeno rođenoj bebi

Pozdrav, evo moje priče ? Trenutno dojim djete 3 godine i 3 mjeseca i nema naznaka kraju. Rođen je kao palčić sa 2kg i 40cm, inkubator, topli krevetić, sonda… u trudnoći nisam bila previše zainteresirana za dojenje niti sam tome pridavala veliku pažnju, ali onaj tren kad sam rodila, kada je sestra rekla ako ćete se izdajati i stavljati ga na prsa moći ćete kod njega svaka 3 sata i to je bilo to. Od toga trena sam proučavala, učila, čitala i izdajala se. U rodilištu su ga nakon sonde dohranjivali bočicom, ali uspjeli smo, uspjela sam ? 3 rote riješili samo na prsima, spasilo ga bolnice i dehidracije.. A sada, već je veći, hrabri, ali nema ljepšeg osjećaja kada dođe iz vrtića i veli idemo se maziti sa cicom ? i mazimo se, pričamo, ponosna sam na njega, na sebe… A tko god ima nesto protiv, neka samo produži

Priča o duplom iskustvu i dojenju u javnosti:

Stariji sin je sisao 2.5g prestao je apsolutno sam… shvatio da je sika za bebe, a da je on veliki dečak koji jede meso i povrće i voće… i posle toga je spavao sa mnom, a zaspao bi tako što je ruka mazila siku… svaki podoj tih 2.5g je bio divan, pun ljubavi, maženja, utehe kad je bila potrebna… Svaki podoj smo se osećali lagodno i prijatno, bilo to kod kuće, na pecanju, u šetnji, u tržnom centru… Nikad nijedan poprek pogled ili loš komentar nismo dobili… Mama je bila tužna kad je “beba” prestala da sisa ? Mlađi sin ima 19m i i dalje sisa… obožava siku i mislim da ce sisati do polaska u školu ? Sikimo gde god je potrebno… kod kuće, u parkiću, u šetnji… baš smo juče u parkiću dobili pohvale od jedne bake, i kako je retkost to produženo dojenje, dojenje uopšte posebno u javnosti… to je naša priča o dojenju ? produženom dojenju ❤

O prozivkama gdje je majka optuživana da zlostavlja svoje dijete koje sisa i dalje:

Obožavam ovi grupu. Imam dva sina i dojila sam obojicu više od 4 godine. Svi su mi se smijali i govorili čak da ih zlostavljam. Nisam se zamarala njihovim ružnim komentarima nego smo uživali. Prestala sam tek kad su oni rekli da je dosta. Jako smo povezani kao majka i sin. Jednom je 12 godina, a drugom 5. Obojica imaju zubiće kao bisere. Stariji sin iako ima 12 godina i dojio je do četvrte godine još nema ni jedan karijes. Zubarica je oduševljena s njegovim zubima. Tako i mlađi još nema karijesa a svi su govorili otiće im zubi ? Želim poručiti svima da uživaju u dojenju i da Vas slušaju. Meni ste puno pomogli. Borila sam se 9 puta s upalama jer sam imala puno mlijeka. Nisam odustajala jer sam Vaše savjete slušala. Hvala Vam na svemu. Pozdrav iz Livna BiH.

O prestanku samo zbog pritisaka iz okoline:

Dobar dan
Sve vreme u trudnoći sam razmišljala o tome kako želim da dojim svoju bebu i kako je to nazdravije za nju. Nisam želela ni da pomislim na dohranu. Rodila sam carskim rezom, jer je tako moralo biti. Mleko mi je krenulo tek posle 5,6 dana, i naravno beba nije htela da sisa i uhvati dojku, navikla je na flašicu. Mnogo mi je teško pala i sama pomisao da neću dojiti, morali smo da istrajemo, trudile smo se obe. Uspele smo. Neopisiv osećaj je bio dojiti bebu, nešto najlepše što sam doživela, stvorila se predivna bliskost između nas dve. Dojila sam je pune 2 godine i onda smo prestale. Prestale smo postepeno, smanjivala sam podoje. Najviše zbog pritiska okoline koja je i tada govorila da predugo dojim, da to više mleko nije nikakvo, da nema više ništa ni zdravo ni hranljivo za dete u njemu. Dete jede sad već sve, zašto je još uvek dojim. Dete se doji 6 meseci ili godinu dana i dosta, itd. Mnogo mi je samo žao što većina mladih majki ne doji, ili zbog pritiska okoline, ili im teško pada da se muče na početku kada možda ne ide sve kako bi trebalo. Sada sam opet trudna i nadam se da ću moći i drugo dete dojiti što duže. Hvala Vama na svim objavama i savetima.

A volite li vi janjetinu?

Evo mi ne dojimo vise.. Mala je 4god.. Sisala je do prije 6mj… Pa sam se imala potrebu javit na temu dojenja 3god +…Dojila sam ju od prve sekunde do 3,5god. Svaka prolivena suza, bol i muka u prvih 2tj se isplatila.. Sve 3.5 god nisam imala jedne jedine ne prospavane noći.. Cicala je koliko je htjela i kad je htjela, do kraja.
Do 7mj je samo dojila, krenula s krutom hranom malo prije 8mj.
Sa godinu i 9mj je krenula u vrtić jer sam počela radit. Nastavila je s dojenjem. Nismo u vrtiću imali apsolutno nikakav problem. Dapače, došla bi po nju i trčala bi k meni da idemo u ‘biblioteku’ da ona može malo povuć prije nego krenemo doma.. Pitala bi kad god bi htjela, dobila bi. Nisam se nikada pokrivala ni sakrivala. Dapače. Njoj je to bilo apsolutno normalno, meni jos normalnije. Obožavala sam te samo naše trenutke povezanosti.. Bilo je tu svega, i grizla me i čupala i svašta, ali to sve valjda ide u rok službe ?
Ne bih te 3.5god mijenjala za ništa na ovom svijetu. I vjerujem u to da smo ‘povezane zauvijek tom nekom posebnom vezom’… Da se razumijemo, ne kažem da mame koje ne doje nisu povezane sa svojim djetetom!!!! Ali moje dijete i sad dođe s ONIM POGLEDOM podraga i ode.. drago mi je da je to trajalao dovoljno dugo da se sjeća da je tu ležala i papala. Očito je i njoj bitno jer spomene to svaki dan ❤️ Uglavnom, dojite mame dok god imate oboje potrebu za tim!! Dok vam je lijepo i uživate u tome.. Što se tiče pogleda sa strane, zanemarite ih. Jer kad vam kažu da oni ne vole janjetinu vi prestanete jest janjetinu? NE. Zašto bi onda vaše dijete prestalo cicat ako je netko drugi rekao da to nije u redu?? U redu je draga mama dokle god uživate.

Ako ikada budem imala još djece, trudit ću se iz petnih žila da opet ostvarim isto ❤️
jer NEMA zdravijeg i boljeg načina za dijete, ni veće i čvršće povezanosti s djetetom.
Točka ?

A o osudama i gledanju u tuđe dojke:

Nikad necu shvatiti ove osude… doijile svoju djecu dan – dva ili 5 godina je najnormalnija stvar koja treba prirodno da dođe, a ne da se nameće, osuđuje, mamama je u današnje vrijeme već dovoljno teško. Dajte malo podrške žene jedne drugima… meni lično je dojenje bio najteži i najljepši period. Naime temperatura, mastitis, loš zahvat bradavice, beba koja je bila lenja da doji, ali sam zahvaljujući snimcima i Vašoj stranici ostavrila staž od dvije godine i bez problema okončanje dojenja, na posjetku najljepseg iskustva koje sam uz majčinstvo dobila ?
(ja sam bila ona mama koja je prije poroda pripremila sve flasice kupila i sterilizator i cuce jer niko u mom okruzenju nije dojio

Tereza Kiš
savjetnica za dojenje


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:
error: Content is protected !!