“Sve što sam prije poroda čitala i znala, palo je u vodu” – Polja Tomić

Želim da se zahvalim gospođi Terezi na velikoj profesionalnosti i posvećenosti, i da ispričam svoju priču, kako bih budućim majkama ukazala na to koliko je važno imati stručnu osobu poput Tereze.  Često se nađemo pred problemom, a ljudi u vašoj okolini, stručni ili ne, dijeliće vam razne savjete i nećete znati šta od tolikih savjeta da poslušate, a šta ne. Iskreno, ja sam unutar jedne ustanove dobijala ogroman broj savjeta od kojih mi ni jedan nije riješio problem, sve dok se nisam obratila gospođi Terezi ?
Moj porođaj i priča sa dojenjem ni malo nisu bajkoviti. Iako sam znala da će biti poteskoća, nisam mogla predvidjeti šta me tačno čeka, ali sam smatrala da će mi babice u bolnici pomoći, međutim nije bilo tako. U mom slučaju, babice ne da nisu bile posvećene tome da mi pomognu u uspostavljanju dojenja, već su se ponašale tako kao da im je jedini cilj da beba uzima dohranu. Meni su rekle da trebam silikonske nastavke i da trebam davati adaptirano jer je krupna beba. Moj mozak nije prihvatao činjenicu da eto tek tako nemam mlijeka i da je dohrana neophodna. Nisam željela povjerovati u to, jednostavno sam znala da ću dojiti, samo nisam znala kako cu doci do rješenja ? Međutim, pravilo koje važi u Kranjskoj bolnici jeste po 15 min na obe dojke pa dohrana. I obroci na 3 sata. Nije mi bilo jasno zašto mora tako i nismo se uklapali u takav način hranjenja. Znala sam da moram nešto mijenjati.

Sve što sam prije poroda čitala i znala, palo je u vodu kada sam doživjela to da su mi rekle da moram dohranjivati jer nemam dovoljno mlijeka.

Pri tome nisu razmišljale kako to doživi mlada prvorotka koja je oduvijek znala da želi dojiti svoju bebu, koja bi sve učinila da beba dobije ono najbolje. Zato se nisam mirila sa tom činjenicom i pravilima koja su mi oni nametali. Neću pisati sve detalje jer ih je jako puno, ali glavno što sam uradila jeste da sam imala jasan cilj-dojenje i samo dojenje. Prvih mjesec dana je hranjenje trajalo po 2,5h i to redoslijedom dojenje preko nastavaka, izmlazanje pa davanje mog mlijeka na flašicu, zatim dohrana. Bilo je jako iscrpljujuće i za bebu i za mene.

Dolazili smo u začaran krug gdje se stalno hranimo i stalno je beba nezadovoljna. Ta faza je trajala mjesec i po, dok se nisam obratila Terezi.

Ja kao neiskusna majka pitala sam se da li je stvarno problem u tome da imam malo mlijeka i šta ako izbacim dohranu, da li će beba slabo napredovati itd. Jednostavno moje neiskustvo i sa druge strane savjeti koji nisu bili u mom slučaju primjenljivi, doveli su do toga da ni beba ni ja nismo bili zadovoljni.
Kao sto sam rekla, tada sam se javila Terezi i mnogo nam je pomogla. Sada je momak star 4 mjeseca, isključivo je dojen nakon konsultacija sa Terezom. I izbacili smo nastavke što je olakšalo podoje. Od tada je beba zadovoljna i odlično napreduje, što naravno i mene čini presretnom.

Planiramo dojiti što duže mognemo.

Eto drage mame, želim vam poručiti da budete istrajne i uporne, da mislite uvijek pozitivno i da vaš zamotuljak sreće bude zdrav, srećan i dojen, jer znamo da je majčino mlijeko nezamjenjivo.

I naravno uz Terezu, jer je uz vas kad god naiđete na prepreku. ?

Polja Tomić

Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:
error: Content is protected !!