Već 3 mjeseca ne spavam ali drago mi je što ih dojim

Moja podrška dojenju Tereza Kiš

Pozdrav Tereza

Javljam se da podijelim svoje iskustvo s dojenjem blizanaca, dječaka i djevojčice kojim je 3 mjeseca.

Tijekom trudnoće čitala sam Vašu Školicu dojenja jer sam željela dojiti svoje bebice kad se rode. Iako sam više puta čitala Vaše postove opet sam u rodilištu bebicama dala adaptirano mlijeko iako sam ih stavljala na podoj. Ali oni su bili tako mali, a ja uvjerena da nemam mlijeka odmah nakon carskog. Džaba što sam čitala Vaše savjete da je dovoljan kolostrum nitko me nije mogao uvjeriti da nisu gladni. Ali i to je ok. Prva trudnoća, a blizanci, a ja ne znam ništa.☺

Dalje misleći da su oni nejaki da doje zatrazila sam pumpicu i počela izdajati kolostrum i s obzirom da sam bila 7 dana u bolnici kolostrum je već počeo prelaziti u mlijeko tako da sam za svaki obrok jednoj bebi davala svoje mlijeko drugoj dohranu i tako ih mijenjala. Nekad sam uspijevala izdojiti za oboje nekih 30 ml. Tako je bilo u rodilištu.

Znala sam da će biti teško dojiti blizance ali nisam oduatajala, generalno početak dojenja je težak, to je moje mišljenje. Kada sam stigla kući mama je bila ta koja me je uvjerila da su bebe dovoljno jake da mogu dojiti i uz njenu pomoć dječak je odmah prihvatio dojku, a s djevojčicom je bilo teško jer nije htjela da počne dojiti, odbijala je i plakala i to je trajalo sigurno sat vremena i iako mi je bilo baš teško zbog njenog plača nisam odustajala. I dojila sam oboje. Naizmjenice iako sam imala jastuk za dojenje, nije mi bio praktičan i onda sam se i bojala njih tako sićušne istodobno dojiti. Želim da kažem da je dojenje blizanaca iscrpno i strašno teško i da je bitna volja i upornost, pogotovo je iscrpno blizance dojiti kada žele, koliko žele i naizmjenice, posebno noću.

[wp_ad_camp_1]

Već 3 mjeseca ne spavam ali drago mi je što ih dojim. U prvih mjesec i pol bilo je svega, krvavih bradavica pa prekida dojenja na 7 dana ali i izdajanja pumpicom pa ponovno navikavanje bebica na flašicu pa na dojku ali sada se stanje stabiliziralo.

Bilo je i skokova u razvoju i grčeva i laktacijske žutice. Sve smo prebrodili i puno mi je pomogla Školica dojenja. Također želim reći kad je potreba da popiju i adaptirano mlijeko jer jednostavno nekad se mora otići nešto obaviti. A uz dojenje blizanaca teško se izdajati gotovo nemoguće bar meni. A i s izdajanjem sam imala upalu žlijezda.

Sada jedu svaka 3 sata, otprilike, djevojčica nekad i na 4 sata ali zato dječak bi nekad i na 2 sata. Noću se djevojčica jednom budi da jede ali zato dječak i dalje svaka 3 sata. Izdrža ću dokle budem mogla, a iskreno više puta mi je došlo da prekinem dojenje ali svaki mjesec kažem ajd jos jedan ću dojiti.

Vama svaka čast na posvećenosti Vašem zanimanju i pomoći koju nam pružate.

Lijep pozdrav
Magdalena

 Ovaj tekst je deo serijala o ličnim iskustvima žena koje su rodile blizance i manje ili više uspešno ih dojile. Na uspeh dojenja uticalo je mnogo faktora. Neki od njih mogu da se spreče, prevaziđu, izbegnu. Nadam se da će ovaj serijal pomoći da se bolje razume dojenje blizanaca.
Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!