“Živimo bez alergena i njemu je sjajno!”

Draga Tereza,

Mi smo naše dojenje odavno završili. Za par meseci, stiže novi član, i idemo opet ispočetka, sa velikom nadom. ❤️

Hvala vam za podršku!❤️
Šaljem vam svoje iskustvo, sa željom da ostane anonimno. Nadam se da će nekome značiti podrška, koju ovom prilikom upućujem svim uplašenim majkama.

Sin dojen 2 godine i 7 meseci, sam je prestao. Sisao na zahtev, kad god je poželeo. Rano je progovorio, samostalan i spretan. Dete je iz uredne trudnoće.

Mislim da je moj dojenački staž više nego dovoljan, i izvan svih mojih očekivanja jer sam doživela najgore moguće na početku, a to je da ne znam da li će moje dete biti živo. Selili smo se iz bolnice u bolnicu. Mesec dana konstantnog izdajanja, prosipanja mleka, odvojenost, stresovi. Plačem kao kiša, i mlatim se sa pumpicom, a on mleko ne sme da pije. Znala sam i terapiju da mu uključim. Ne znam kada sam stigla da se oporavim od porođaja. Kao da se nije ni dogodio, imala sam utisak.
I dođe taj dan, hvala Bogu, da dođemo kući, u našu sigurnu luku. Četvrti maj, i danas se sećam.

I krećemo! Mama mi pomaže, uči me, ja se plašim, znojim se. Ali, ide nekako. Spava, sisa, i tako jedno četiri meseca. Držsla sam ga po pet sati.
Patronažna dolazi da nas obiđe, ali, traži novac za usluge. Naravno da je nisam nikada pozvala, iako je iz susedne ulice. Bilo me je sram u njeno ime. Zapravo, ona je totalno nebitna osoba u ovoj priči.

Bila sam fokusirana na svoj cilj, a to je isključivo dojenje. I uspeli smo! Odlično napreduje moj dečak, moja junačina!

Posle tri meseca prvi mastitis i injekcije (i tako još tri puta), pa oko njegovog četvrtog meseca štrajk, ali se nisam dala pokolebati. Dani su prolazili, a on se oporavio kao da se nikada ništa nije dogodilo. Kao da je sve bio ružan san. Ostao je samo ožiljak na malom stomaku, kao loše sećanje iz kojeg izlazimo kao pobednici.
A onda… Povratak u stvarnost. Uvodimo nemlečnu ishranu, i novi problem. Dete može da jede samo palentu, tikvicu i bundevu. Čitam, učim, istražujem. Sve ukazuje na alergije. Ponovo kod doktora. Ulazimo na Institut posle kraće pauze, a ja ne mogu da dišem. Govorim u sebi, smiri se, prošlo je sve. On je dobro i mora da bude dobro!
Otkriven atopijski dermatitis, otkrivene višestruke alergije na hranu. Uhodavamo se polako u priču. Živimo bez alergena i njemu je sjajno!

Mesec dana posle prestanka dojenja dobija gušenje. Dijagnoza astma i nove alergije. I borimo se svaki dan, protiv predrasuda. Ljudi ne shvataju da jaje može da ubije moje dete. I neka sam pomodarka jer moj sin ne sme gluten, šta se to koga tiče?!
A čovek kada ga pogleda, nikada ne bi pomislio da živi na mesu i povrću i nekom voću. Jak i snažan. Mali ja. A tako komplikovan i poseban. Skoro nikad bolestan.

Radila sam sve što sam mislila da treba. I nisam pogrešila.

Nisam jela ništa na šta je alergičan dve i po godine (jaja, mleko, gluten i još po nešto). Visoke klase alergija, a reakcije minimalne, zahvaljujući produženom dojenju. Važno mi je bilo da on lepo napreduje, jer svako drugo mleko bi ugrozilo njegov život, osim jedne formule za koju tad i nisam znala da postoji, na sreću.
Sve ostalo se zanemari, kada je dete u pitanju. Ne postoji ništa na ovome svetu što ne bih uradila za dete. Baš kao i svaka majka na ovom svetu. ❤️
Sva sreća pa mi je moj inat i neki večiti, unutrašnji bunt doneo snagu da se borim protiv svega, uključujući i okolinu, punu predrasuda.

– Toliko dete, a sisa, kažu.
– Mleko ti je slabo, kažu.
– Daj mu malo hleba, nije mu ništa, kažu.
– Strašno, kažu!

Moj odgovor je uvek isti:

– To je jedino mleko koje sme da pije, njegova hrana i njegov lek. Gledaj svoja posla.

I tu se svaka diskusija završavala.

Moj dečak raste, i sada ima tri godine. Kad ga pogledam, sve muke zaboravim. Njegov osmeh i zagrljaj, moja su krila! ❤️

Hvala mojoj mami, suprugu i Terezi na pomoći. Da nije njih bilo, i cele moje porodice, ne znam šta bi bilo sa nama. ❤️

Kad god mi je bilo teško, samo se setim sledećih rečenica, stisnem zube i nastavim:
– Ko hoće, nađe način. Ko neće, nađe izgovor.

Pomoglo je, zato smo tu gde smo danas. ❤️

Pozdrav i podrška svim majkama koje doje svoju decu od Bogdana i njegove mame! ❤️

foto: cutebabyz.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:
error: Content is protected !!