Bilo je stvarno divno dojiti svoju decu!

Nikada nisam razmišljala o dojenju pre nego što sam ostala trudna. Za mene je jednostavno dojenje uvek bilo normalna i prirodna radnja koja će doći sama od sebe, kad za to dođe vreme.

Međutim, kad sam rodila prvu bebu, krenuo je problem odmah na početku, u porodilištu. Zašto problem obično počne u porodilištu? Zato što je sestrama lakše da nahrane bebu veštackom hranom, pa će beba spavati mirno i neće ih ometati, nego da nauče majke kako da doje. A upravo to i jeste najbitnije! Prvi korak, naučiti majku kako pravilno da postavi bebu na dojku. U suprotnom, majka će se namučiti tako što će pokušati da nahrani situ bebu, koja neće pravilno uhvatiti bradavicu, i zatim će joj beba napraviti ragade na bradavicama i tako počinje sledeći problem.. nemogućnost dojenja pod ranama i bolovima, pa kao posledica svega toga, nastaje problem prepunjenosti dojki i rizik za pojavu mastitisa. Upravo u tom trenutku, elektricna pumpica je bila od najveće pomoci.

Dala sam sve od sebe, uz plač i velike bolove, da uspostavim pravu količinu mleka. Pomalo izdojim, pa bebu na dojku i tako naizmenično.

Prvu bebu sam dojila godinu dana. Kada sam rodila drugu bebu, ponovo isti problem jer tada još nisam shvatala da će se ponovo desiti taj lanac problema, počevši od porodilišta… i tada se sve ponovilo! Potpuno isto. I drugu bebu sam dojila godinu dana.

Treći put kad sam se porodila, mediji su već ušli u naš život, pa sam se više i edukovala i odmah u porodilištu sasekla glavni problem. Zamolila sam da mi ne hrane bebu.Sve je krenulo kako treba, prepunjenih dojki i ragada nije bilo.. išlo je sve lagano, iako sam bila puna mleka, dojke nisu “pucale” od prepunjenosti. Treću bebu sam dojila 2 godine.

Želim da kažem budućim mamama to, da je najbitnije da dojenje ne posmatrate kao bauk.. možda jeste malo veći posao jer je to ipak radnja sa kojom se srećete prvi put ali zelja za NAJZDRAVIJIM i NAJPRIRODNIJIM načinom ishrane vaše bebe, učiniće vas srećnim majkama, a vaše bebe će dobiti ono jedino što im je zaista zdravo. Dojite vase bebe jer time ćete učiniti nešto najbolje svojoj deci!!! Mame, budite sigurne da dojenje pruža jedno predivno iskustvo, kojeg se uvek setim sa setom i čežnjom… da, bilo je stvarno divno dojiti svoju decu!

Autor: Beka


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:
error: Content is protected !!