Moja prica o dojenju – mama Aleksandra

Pozdrav svim mamama i trudnicama koje će uskoro to postati. Ja sam mama troje dece, najstarije dete-dečak rođen 2015., srednje-devojčica rođena 2018. i najmlađe-devojčica rođena 8.oktobra 2020. Neću pisati o porođajima, već o dojenju…

Moje iskustvo sa dojenjem traje od 2015.godine, sa pauzama u periodu druge i treće trudnoće (po 6 meseci).

Sam početak dojenja uopšte nije lak, novo iskustvo, težina porođaja, neadekvatno informisanje, nezainteresovano medicinsko osoblje u porodilištu. Samo upornost se na kraju isplati i beba i mama krenu kući sa novim iskustvom i sa puno samopouzdanja.

Da majka doji kako treba, da beba napreduje i da je to nešto jako bitno za obe strane. Bez pritiska, bez razmišljanja, bez tenzije…

Tokom sva tri porođaja i boravka na klinici čula sam mnoge priče, videla različite situacije…sve to otežava budućim majkama dojenje, ruši samopouzdanje i stvara jako veliki pritisak. Naš početak je takođe bio težak…porođaj koji je trajao čini mi se danima, i dani u bebi bloku kojima nije bilo kraja…nije bilo nikoga ko bi nam objasnio, pokazao…najveću pomoć sam imala upravo sa različitih foruma, grupa. Izašli sa klinike sa otpusnom listom na kojoj je pisalo da se beba hrani i formulom i dojenjem. To mi je bio još veći pritisak, želela sam da dojim, ali nisam znala da li to radim kako treba.

Željno smo iščekivali prvu kontrolu, da vidimo da li beba napreduje. I to je bilo jedino bitno…da radimo to kako treba, da je beba zadovoljna iako je bilo mnogo neprospavanih noći, dugih dana…ali prošlo je.

Drugi porođaj je prošao u savršenom redu, dojenje počelo sa mnogo više samopouzdanja. Verovala sam u sebe, i uspeli smo.

Treci porođaj, najskoriji, najbrži, najlakši… dojenje započele bez problema.

foto: privatna arhiva, oktobar 2020

Shvatam da je to sad stvar samo iskustva… jednostavno se na lošim iskustvima uči, izvlači sve najbolje i lekcija za sledeći put. Nije problem u majkama…one bez iskustva uđu u porođajnu salu, dobiju bebu, ali ne i uputstvo. Porodilišta nemaju uslova da majkama pruže adekvatne informacije o dojenju, da ih usmere pravilno…i to je najveći problem. Jednostavno se dojenje stavlja u drugi plan.

Srecno svim buducim mamama!

Uz prave informacije i savetnicu Terezu imate jako velike šanse da i vaš početak dojenja bude jedno lepo iskustvo.

mama Aleksandra


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:
error: Content is protected !!