Čudo ženskog tela, dojenje blizanaca na poseban način

Naše dojenje i odluka o njemu počinje još u trudnoći. Već sam bila čvrsto odlučila da ću svoje twinse dojiti, pa makar mjesec, mjesec.

Grudi sam već od 7 mjeseca trudnoće pripremala za to tako što sam ih lagano masirala prilikom svakog tuširanja. Već sam bila poprilicno iskusna u dojenju, prošla sa starijim sinom sve one probleme koje dojenje donosi i bila sam poprilično svjesna šta me čeka ali ipak sam ostala istrajna u svojoj odluci.

Bebe su rođene četiri dana poslije termina, prirodnim putem, zdrave, teške po 3300 i 3150gr, zdrave i jake, ja sam se super osjećala, tako da nam je dojenje na samom startu bilo poprilično olakšano. Odmah sam ih počela stavljati na dojku i odmah su ju prihvatili. Imali smo jedan mali problemčić, bebe nisu htjele da dojke lijevu siku ali to nas nije pokolebalo.

[wp_ad_camp_1]

Dojili su samo iz desne, prvih par dana davala sam i dohranu ali vidjevši da mlijeka ima za oboje ukinula sam ju vrlo brzo, možda neki 10. dan.

Prva tri mjeseca bebe su dobijale po kg, a i dalje su super napredovale. Dojkimo jednu siku već 22. mjesec i nastavljamo dalje. Ako isključimo onih 10 prvih dana kada su bebe dobijale po jednu flasicu adaptiranog mleka dnevno, bebe su 6 mjeseci isključivo dojene.

Nama je pomogao čvrst stav, čvrsta odluka i začepljene uši na komentare okolice. Dojili smo gdje god se nalazili. Prva tri mjeseca tandemski, što nam je štedilo jako puno vremena, poslije odvojeno.

Amela Lala Luckin

Ovaj tekst je deo serijala o ličnim iskustvima žena koje su rodile blizance i manje ili više uspešno ih dojile. Na uspeh dojenja uticalo je mnogo faktora. Neki od njih mogu da se spreče, prevaziđu, izbegnu. Nadam se da će ovaj serijal pomoći da se bolje razume dojenje blizanaca.


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!