Dojenje je lakše uz čvrstu odluku

dojenje

dojenjeU najlijepšem razdoblju svoga života, čekajući svoga maloga anđelića da mi se nasmije, jako sam puno čitala o dojenju i problemima u dojenju… Naime nisam mogla shvatiti to problemi u dojenju?? Staviš bebu na dojku i beba papa…

Rodim ja napokon svoju dugo očekivanu bebu, moj sinčić nije htio izaći prirodnim putem pa smo morali na carski. Prvi šok tada bio je da neću osjetiti svoju bebu odma i uzeti ga u ruke (iako sam stalno maštala o tome). Moga malenoga su dva dana hranili na bočicu i to mljeko su ulijevali u čep bočice govoreći da ga i sama tako hranim, prvi put držim dijete u rukama i još mu moram davati hranu kao da pije iz čaše.. Naime, meni je mljeko krenulo već u 7. mjesecu trudnoće pa nisam mogla shvatiti zašto mi ga ne daju da dojim (Shvaćala sam prva 24 sata kada se nisam smjela micati ali kasnije nisam shvaćala).

Napokon treći dan kad su mi donijeli mališana, ja sam ga odlučila staviti na dojku. I tada se javlja taj problem u dojenju..

Mališa odbija desnu dojku. Nikako da krene sisati na nju. Počinje bol, trvrdoća, upala, temperatura… Primanje nekakve terapije i oblozi, nikoga nema da pokaže mamama kako i što.

[wp_ad_camp_1]

Napokon se pojavi medicinska sestra koja mi je dala podršku i pokazala mi drugačije pozicije za dojenje i nakon nekoliko dana i muke maleni prihvati i desnu dojku.

Nakon nekoliko mjeseci javlja se još jedan problem, zelena stolica, baš kao i prvi put ni drugi put nemam koga pitati za savjet. Svekrva i svi ljudi oko mene odmah su govorili to je stolica gladi. Nagovarali me da prestanem dojiti jer je maleni gladan. Ja sam toliko jaku želju za dojenjem imala da nisam htjela odustati.

Tada se pojavio anđeo, draga gđa. Tereza i pomogla mi. Maleni je dobivao na težini, stolica je bila uredna, zelena stolica prošla nakon mjesec ipo dana. Ni pedijatrica ni nitko ne zna zašto se to opće dogodilo… Ali da nisam gurala svoje jako bih rano prestala dojiti.

Maleni je točno na punih 16 mjeseci odlučio da više neće sikiti, na moju veliku žalost iako još uvijek dođe se maziti sa sikom.

Drage žene, majke… Morate donijet čvrstu odluku o dojenju. Ja to želim i mogu, i to je moj savjet svakoj trudnici i onda svaki problem je riješiv. I dojenje je lakše.

Samo hrabro, slušajte sebe i svoje dijete, a ne druge … Sretno..

Lucija Ćosić

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!