Greška je ispravljena, ništa bez edukacije o dojenju

dojenje posle carskog reza

dojenje posle carskog rezaPrvo pa na carski. Zahvaljujući prijateljicinim savjetima uspješan kontakt bez bolnih bradavica, bez ikakvih problema dojimo 4 dana, beba lijepo jede, a i lijepo spava. Pazila sam na krvge, kad napipam izmasiram i guram prema bradavici, izajegnut je i mastitis.

Sestre su redovno donosile bebe na podoje ako su ih odveli na kupanje, presvlačenje ili radi čega već. Radila je pedijatrica koja je bila jako stroga, ali i pedantna u poslu. Nije dala ni cuce ni boce. Na moju žalost, zaražena sam bolničkom bakterijom, antibiotici i ukidanje dojenja. (*ovo je možda moglo i da se izbegne, mislim na prekid dojenja, jer većina antibiotika ide uz dojenje ali možda jednostavno nije bilo bolje terapije)

Nakon 9 dana ne dojenja, opet pokušavam dojiti s uvjerenjem da nemam mlijeka jer i uz često i dugo izdajanje (i po 1h sam znala izdajat) nikad nisam izvukla više od 10-20ml mlijeka, dok bih znala vidjeti drugu ženu da izdoji za 15tak min 100ml.

Bebu sam stavljala prvo na prsa, pa formulu. I onda opet izdajala da navučem. Beba bi dugo spavala između obroka. Prijateljica mi rekne za Terezinu stranicu. Tereza mi savjetuje sta i kako trebam, al ja ne primjenim savjete, nazalost (bilo mi nevjerovatno kako ću ja sa svojih 10ml nadoknadit formulu koje on pije sad vec 120ml. Pa žao mi ga probudit, žao mi da je gladan, tako sam mislila tada…).

Četiri mjeseca dojenje+nadohrana, onda prelazim na samu formulu (I dan danas žalim zbog toga). Al nastavljam pratiti stranicu i dugo se odupirala da je isključivo moja greska. Naravno, uz duže praćenje stranice, čitanje postova, objavljivanje iskustava, pitanja i odgovori, shvaćam gdje sam pogriješila. Još bi mi bilo lako jer je htio i bocu, sisu, kašikom, ma kako bilo. Samo sam ga trebala budit na svako dva sata i stavljat ga na prsa da navlači mlijeko.

[wp_ad_camp_1]

Zatrudnim sa drugim, opet carski, al ovaj put znam sta mi je činiti i nadam se da neću pogriješiti. Međutim, pedijatri ovaj put nisu isti, nego svaki dan je netko drugi. Iako sam tražila pri pokazivanju bebe odmah nakon carskog (opća anestezija, naravno nakon razbuđivanja) sestra mi ga nije dala uz najiskrenije i najljubaznije objašnjenje da sam tek operirana i da se odmaram da ga donosi odmah ujutro. Iako sam ponavljala da mogu, na moju žalost ga odnosi i donosi ga tek ujutro.

Sestra je divna bila i sve druge sto su se brinile oko beba, al nisu shvatile koliko su nam odnemogle prva dva dana što su nam odnosile bebe, kao pregledat će pedijatar, pa kasni, pa kupaju, pa kad nakon podužeg vremenena napokon donesu bebu, beba bljucne. Znači oni ih nahrane dok čekaju pedijatra ili red za kupanje.

Nekim majkama bi naglo došlo mlijeko, pa bi se borile sa upalama, a nekima bi sporo dolazilo pa beba treba navući, što sam skontala da je kod mene bilo u oba slučaja. Sestre sam često napominjala da ne daju dohranu, al beba bi nekad strašno plakala, pa bi sestre došle po njega i odvele ga u svoju sobu da ja malo odmorim.

Ja sam znala šta je, gladan je jer je već navikao na veću količinu hrane, a kod mene nije navučeno koliko mu je potrebno. Kući smo došli 5-ti dan, znala sam šta mi je činiti. Na svako njegovo plakanje sam ga stavljala na grudi i nakon dojenja kad bi nastavio plakat sam ga nosala i ljuljala, jer je još mali pa znam da nije strašno i da će brzo navuć količinu.

Preguramo prva dva, tri dana i već se laktacija uspostavila kako treba. Dojimo 7,5 mj. I sad je glavna sika. Prvih 6 mj bez kapi vode ili čaja, na šok većine. I već mi znaju reći dugo ga dojiš.

Znam da nebih uspila da se nisam educirala. (Radionice o dojenju) Naučila sam kako izbjeć ragade, mastitis, a na kobnoj greški i kako navući mlijeko kad ga nestane. Imala sam veliku muzžvu podršku, prijateljica i naravno Tereze. Puno im se zahvaljivam.

Isto tako sam uspoređivala izdojeno i koliko popije dohrane. Najveca greška. Ni dan danas nemogu ili mozda ni neznam izdojit više od 10ml. Što češće bebu na grudi, navlači i mlijeko i bradavice. Formulu postepeno smanjivat. Što je veća beba, duže treba vremena. Čak je i moj ginekolog znao reći da i jalova žena pusti mlijeko kad se beba često stavlja na prsa.

Želim vam dovoljno samopouzdadanja u sebe, da, vi to možete i povjerenje prema Terezinim savjetima. Želim vam uspjeh!

Katarina Udovičić

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!