Priča o dojenju – Tanja Vučić-Tomić

dojenje

Draga i poštovana Tereza i članice grupe Moja podrška dojenju. U ovu grupu me učlanila moja kuma Martina i moram priznati da uz sve savjete koje mi svakodnevno daje, njezina sugestija za ovu grupu mi je jedan od glavnih motiva i podrške u svakodnevnom dojenju.

Na početku želim prvu sebe kritizirati i što uvijek radim kada me netko pita dojim ili i kako ide. Jako traljavo i nespretno sam ušla u priču o dojenju i smatrala sam kako je to lagana stvar te da apsolutno je samo bitno ima li majka mlijeka. Po prirodi sam imala uvučene bradavice i na brojne savjete kako dojke treba pripremati i nekoliko mjeseci prije poroda, ostala sam nijema.

Uglavnom sam se fokusirala na porod i na brigu o bebi. Međutim,već prvoga dana od poroda shvatila sam koliku sam grešku uradila. Beba je došla, sve bilo spremno na dojenje, osim moga znanja, kako, šta. Bez imalo razmišljanja prihvatila sam priču kako je za uvučene bradavice najbolji nastavak i već u bolnici moj Marko je dojio na nastavke. Tada sam pomislila, problem je riješen i opet došla u zabludu kako će milijeka biti dok god ja budem kvalitetno jela i da nema opasnosti od bilo kakve upale ili posljedica za bradavice.

Prvi veći problem javio se 30 dana od poroda. Tih dana radila sam jednu kardinalnu grešku, izdajala mlijeko i djetetu ponekad davala mlijeko na flašicu. Greška se reflektirala i javio se mastitis. Jedan horor koji sam doživjela u toj noći ne bi nikome poželjela. Upaljena dojka, gladno dijete koje traži hranu, a izdajalica ovaj put zakazuje. Mlijeko neće na izdajalicu, beba vrišti a ja pod temperaturom 39,5 gledam kutijicu AD mlijeka i plačem.

Donosim odluku da necu uključiti hranu i nakon 20min nosanja i pričanja sa svojim Markom, „zamolim“ ga da mi pomogne. I, gle čuda, moj sin povuče mlijeko i barem nakratko uspijemo preći taj problem. Sljedeća tri dana, borili smo se, plakao on, plakala ja, samo što je razlika bila u tome što je on imao opravdanje, a ja ipak ne. Zašto? Upravo zato jer nisam na vrijeme istražila priču o najljepšoj stvari na svijetu nakon poroda, dojenju, o bliskosti djeteta i majke, o njegovoj anđeoskoj mirnoći kada jede majčino mlijeko i radosti kada vidim da sam uspjela.

Tada prvi put pišem Terezi na privatni mail i govorim o svome problemu. Sugerira mi da odbacim flašicu i nastavke, ali tada nisam dovoljno hrabra. Smatrala sam da je bitno da Marko pije moje mlijeko, ili sa sike ili s flašice, prisjećajući se njegovoga plača.

Nedugo nakon toga, slijedila je repriza horora, samo ovaj put s novom posljedicom, štrajkom dojenja. Tada mi je kao i u cijeloj ovoj borbi s dojenjem jako pomogla moja kuma Martina govoreći samo jednu sudbonosnu riječ, UPORNOST.

I isplatila se, nakon tri dana mukotrpnog nagovaranja na dojenje, neprirodnih položaja dojenja sve u nadi da ostanemo na siki, moj Marko je ODBACIO nastavke i u jednom trenutku prihvatio siku bez problema.

Strah je u meni i dalje postojao, ali i čuđenje takvom reakcijom. Smatrala sam kako je to naša zajednička pobjeda i nastavak lijepe priče.

Idila je potrajala nekoliko dana a opet, iznenada me posjetio mastitis, ali ovaj put iz jedne početničke greške. Zbog iscrpljenosti moj suprug mi je sugerirao da odmorim cijelu noć i da će me probuditi kada beba zatraži hranu. No, tu noć moj Maki je u potpunosti prespavao, a ja, ne znajući sam usnula oko 6 ujutro sam se probudila s mastitisom.

Treći put, u skoro mjesec i pol. Iako se vratio, ovaj put sam ga pobijedila masažama i ručnim izdajanjem. Borba je trajala 2 dana a najveći heroj u tome svemu je bio moj Marko. Ignorirajući mastitis, najviše je pomogao svojim učestalim dojenjem.

Danas nam je tri mjeseca, idemo dan po dan, potajno želeći da ova priča traje još dugo. Koliko će trajati ne znam, ali i dosad mogu kazati kako je ovo jako bitna lekcija u životu da ništa ne uzimamo zdravo za gotovo i da je dojenje jedna priča koja zahtjeva puno čitanja, truda i zalaganja.

Ovim putem želim zahvaliti svakome tko mi je davao motiv u ustrajnosti za dojenjem a posebno Terezi i mojoj kumi Martini.

autorka teksta: Tanja Vučić-Tomić


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!