Tandemsko dojenje, moje iskustvo

dojenje

Ono čega sam se ja najviše plašila je kako će mala podneti dane bez sike dok sam ja u porodilištu.

Međutim, nije se uopšte setila, s tim da sam je par meseci ranije navikla da ne zaspi na dojci, već sam je dojila bar pola sata pre spavanja, i posle je uspavljivala uz pesmu, priču.

Napunila je 2 godine tačno par dana pre nego što se bata rodio. U porodilištu mi je sa grudima bilo mnoogooo bolje nego kod prvog porođaja, nisam imala nikakve rane, nisam imala bolove, brže mi je krenulo mleko.

Kad smo došli kući bebac je redovno sikio, a seka jednom ili dva puta dnevno, kako kad, sama je odlučivala kad će (obično je to bilo pred noćno spavanje i ujutru nakon buđenja). Beba je uvek sikila kad god je tražila, koliko god puta je htela, a ćerka isto onoliko koliko je sikila i pre bebe. Uveče se često dešavalo da dojim oboje istovremeno, beba na jednu stranu, ćerka na drugu (meni najdraži momenti) 

Ćerka uopšte nije bila ljubomorna na batu, svakako je bila uključena u sve aktivnosti oko bebe, dojenje joj nije bilo oduzeto, a sa deljenjem nije imala problema 

Posle tri meseca je ona sama rekla da je već velika, a da bata treba da raste još puno, pa će dati bati i njenu siku  Tako je prestala, sama od sebe, samo joj došlo jednog dana.

Kad smo došli iz porodilišta neko vreme (oko 2-3 nedelje) su me malo bolele bradavice kad je starija sikila, kad je beba onda nisu. Minimalno, ništa strašno, ne može da se poredi sa bolovima koje sam imala prvih nedelja kod prvog porođaja.

Koristila sam lanolinsku mast i to je to. Nadala sam se da ćemo i sad sa batom tako proći, međutim njemu izgleda promena mleka nije odgovarala, počeo je sve češće da okreće glavu, i na kraju nije hteo ni da uzme dojku u usta. Njemu bezbolno odvikavanje skroz, al sam se ja isplakala, nekako mi bilo rano 

Devojčica dojena 27 meseci, bata 18 meseci. 3 i po godine bez dana pauze dojenja 

Za dva meseca nam stiže treća beba, i nastavlja, nadam se bar dve godine 

 

anonimno


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!